Blænde

Objektivets blænde (iris) og hvordan kan det forbedre dine billeder

Blænden – hvad er det og hvad gør det?

Det drejer sig alt sammen om det lys, der kommer igennem din blænde. Prøv at tænke på dit øje og hvordan det virker. Blænden i dit objektiv arbejder på næsten samme måde som pupillen i dit øje. For meget lys og pupillen vil lukke sig sammen for at blokere det, og hvis der ikke er nok lys vil pupillen udvide sige for at lukke mere lys ind!

Blænden findes i dit objektiv og i et modernet kamera kan det justeres via et hjul. Hvis du har ejet et manuelt analogt spejlreflekskamera, vil du kunne huske at objektivet havde en ring du kunne indstille manuelt med et klik-klik, mens du drejede det for at ændre på blænden.

Et af de vigtigste begreber du skal lære omkring blænden er dybdeskarpheden.

Dybdeskarpheden er mængden af dybde i dit billede, der står skarpt eller er i fokus. Reglen siger at en lille blænde f.eks. F11 eller F16 giver en god dybde i billede eller der er mere der står skarpt, og en stor blænde f.eks. F2,8 vil mindske dybdeskarpheden, og kun en ganske lille smule vil stå skarpt.

Blænde og lukkertid

Noget andet du skal huske på er at når du justere dybdeskarpheden i en retning, vil lukkertiden blive justeret for at kompensere for dette.

Cykling-024

Hvis dit kamera f.eks. måler følgende til et sportsarrangement 1/125 sekund ved F8 og du ønsker en indstilling på F2,8 for at få mindre dybdeskarpheden, lader du objektivet lukke mere lys ind og du vil derfor få en hurtigere lukkertid som kompensation.

I dette tilfælde åbnede du blænde 3 stop (F8 – F5,6 – F4 – F2,8), derfor skal du øge din lukkertidshastighed med 3 stop (1/125 – 1/250 – 1/500 – 1/1000).

Forskellen her er at 1/125 sekund ved F8 giver dig en acceptabel (men normalt ikke nok) aktion lukkertid og god dybdeskarphed, men 1/1000 sekund ved F2,8 vil give dig en meget bedre aktion lukkertid med meget lille dybdeskarphed, som kan give dig problemer med fokuseringen og skarpheden generelt.

Hvis jeg fotografere til et sportsarrangement vil jeg gå efter en indstilling midt imellem (1/250 sekund ved F5,6 eller 1/500 ved F4).

Jeg bruger selv for det meste blænde programmet A. Det er her du indstiller blænden og kameraet vil automatisk indstille lukkertiden. Jeg foretrækker at have kontrol over dybdeskarpheden til opgaver som f.eks.:

  • Bryllupper
  • Portrætter
  • Reklamer
  • Stilbilleder og makro

Hvis jeg har brug for en hurtig lukkertid til sport eller naturbilleder, vil jeg åbne helt op for blænden eller til omkring F4 og se hvilken lukkertid jeg får.

Hvis det stadig er for langsomt øger jeg bare ISO til 200 eller 400 for igen at lukke mere lys ind (faktisk gør jeg sensoren mere sensitiv, men det er i princippet det samme) derved kan jeg opnå et eller to ekstra stop med hensyn til lukkertiden, mens jeg bevare blænde indstillingen. Det er dog et spørgsmål om smag hvordan du foretager dine indstillinger.

Blændeindstillinger med forskellige objektiver

Den dybdeskarphed som et objektiv giver dig vil højst sandsynlig ændre sig afhængig af hvilket objektiv du erstatter det med. Det er en meget vigtig ting at huske på for den kreative fotografering.

Helt åben F2,8

Du ønsker en meget lille dybdeskarphed for at isolere dit motiv og sløre baggrunden.

Bemærk: husk at en stor blændeåbning vil give dig en hurtig lukkertid. Hvis det er specielt solrigt vejr, kan du opleve at din lukkertid ikke vil være hurtigt nok til at blokere det sollys der måtte være når du bruger en blænde F2,8.

Du kan dog kompensere på følgende metode. Du kan enten vælge at lukke lidt ned for blænden eller beholde den samme blænde og bruge et polariserings filter for at blokkere noget af lyset.

Når du bruge et vidvinkel objektiv med 15-20 mm til landskaber vil du ikke se den store effekt i normale motiver. De fleste billeder vil stadig være i fokus selvom du bruger F2,8.

Den eneste måde hvorved du kan får en sløring med en vidvinkel er ved at gå tæt på motivet, og fokusere på motivet mens du sikre dig at noget af baggrunden stadig kan ses i søgeren.

Med teleobjektiver er det dog en helt anden historie. Jo længere brændvidden er (200-500 mm) jo mindre dybdeskarphed vil du få eller, der vil altså være mindre i billedet der er i fokus.

Derfor vil du også se at de fleste portrætfotografer foretrækker at bruge objektiver mellem 85 mm og 200 mm, de vil normalt sløre baggrunden tilstrækkeligt til at motivet står skarpt for sig selv selvom man bruger f.eks. F8.

Pic15

Det eneste problemer du vil få her er, når du fotografere natur og sport med et teleobjektiv som f.eks. 500 mm, er at din dybdeskarphed vil være voldsomt reduceret hvilket betyder at en endnu mere præcis fokusering er nødvendig eller en mindre blænde f.eks. F8 – F11. Selv da vil du være nød til at være meget opmærksom når du fokusere.

Lukket F11 – F16

En lukket iris ved disse indstillinger vil uden tvivl give en god dybdeskarphed uanset hvad du fotografere lige på nær makro. Makrofotografering er en kunst i sig selv og kræver en masse tålmodighed, øvelse og præcision.

Bemærk: Endnu engang vær opmærksom. Modsat det afsnit ovenfor, når du bruger en lille blænde, vil du nødvendigvis får en langsommere lukkertid, der betyder at du skal bruge et stativ ved 1/60 sekund eller langsommere.

Igen gælder der at dybdeskarpheden er afhængig de objektiver du bruger.

Til sport og natur fotografering har du, når du bruger et teleobjektiv, brug for en hurtig lukkertid som f.eks. 1/250 sekund eller 1/500 sekund som minimum, og når du lukker ned for blænden til F11 eller F16 har du virkelig udfordringer, og det gælder i de fleste situationer.

Den eneste måde at komme omkring dette på er ved at øge ISO til 400, 800 eller 1000. Du øger da sensitiviteten og tillader en hurtigere lukkertid sammen med blænden. Problemet er du vil kunne begynde at se mere støv eller støj i dine billeder.

Når du bruger en sådan blænde indstillinger til portræt fotografering med en tele på 150 mm eller mere vil resultatet stadig være en pæn sløring i baggrunden, specielt hvis du bevæger dig lidt tæt på motivets ansigt.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *