Eksponerings bracketing

Kendes i dag mest under navnet HDR ”High Dynamic Range” fotografering

For at illustrere det mere detaljeret kan vi tage et kig på disse billeder:

Brak_medium

Korrekt eksponeret

Brak_dark

Eksponeret med -2 stop

 

Brak_light

Eksponeret med +2 stop

 

Dit kamera fortæller dig at til det pågældende motiv skal du bruge en lukkertid på 1/125 sekund og en blænde på F8. Med eksponerings bracketing og afhængig af om du er i pogrammet T (lukkertid) eller A (blænde) kan du ændre lukkertiden eller blænden for hvert billede.

Hvis du befinder dig i blænde programmet og ændre blænden med 1 stop i bracketing, vil dit kamera justere lukkertiden, og du vil får følgende tre eksponeringer (som vist ovenfor):

  • 1/125 sekund ved F8 – korrekt eksponeret
  • 1/60 sekund ved F8 – overeksponeret 1 stop
  • 1/250 sekund ved F8 – undereksponeret 1 stop

Det du skal være opmærksom på her er at du ikke har kontrol over lukkertiden. Det betyder at hvis din lukkertid bliver for lang til at du kan holde kameraet med hånden under din bracketing, vil dit kamera sikkert give dig rystede billeder, brug derfor at stativ.

Hvis du er i lukkertidsprogrammet, vil dit kamera justere blænde værdierne og du vil ende med følgende:

  • 1/125 sekund ved F8 – korrekt eksponeret
  • 1/125 sekund ved F5,6 – overeksponeret 1 stop
  • 1/125 sekund ved F11 – undereksponeret 1 stop

Nu har du kontrollen over blænden, og effekterne omkring dette er dybdeskarpheden. Når blænden åbnes for at lukke mere lys ind for at overeksponere, mister du dybdeskarphed i dit billede. Når blænden minskes for at undereksponere, vil du øge dybdeskarpheden i dit billede.

Det er alt sammen vigtige faktorer at tage med i overvejelsen når du arbejder med eksponerings bracketing. Enhver ændring kan ændre det færdige indtryk i billedet.

Hvorfor og hvornår vil du bruge det?

Du kan stå over for et motiv, der har et stort spænd i tonerne, eller lyse områder med skygger eller mørke områder, grundlæggende en forvirrende måling for dit kamera.

Eksponerer du med hensyn til de lyse eller de mørke områder? Skal du bruge en udfyldningsflash eller bearbejde det senere i et billedbehandlingsprogram?

Hvis toneområdet er meget stort og motivet er besværligt (meget lig det hvide i en brudekjole sat op mod det sorte i jakkesættet), kan du eksponere dit billede neutralt (hverken for lyst eller mørkt) og derefter bruge et stop på 1 eller 2 bracketing for at sikre at mindst en af dem er rigtig.

Bemærk: Ved bryllupper vil jeg altid fotografer i RAW for sikkerhedsskyld, og for at få ro i sindet, og endelig vil jeg tage min måling i kjolen. Jeg kan altid trække detaljer ud under RAW processen. Hvis vil prøve dine talenter af med HDR fotografering, så hver sikker på at bruge et stativ så hvert billede er fuldstændig ens. Det vil hjælpe dig betydeligt i det færdige arbejde.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *