Evaluerende måling

Standard målingen der bruges oftest

Evaluerende måling er dit kameras standard måling, som bruges af de fleste til de mest gængse situationer. Det passer til de fleste emner inklusiv dem der har bagrundlys. Det er grundlæggende bare hvad dit øje ser når du skuer ud over det hele.

Evaluerende1

Kameraet vil evaluere emnets position i søgeren, måle lyset i hele billedet, forgrunds- og baggrundslys og ligeledes kameraets retning (vandret eller lodret).

Det vil da indstille den korrekte eksponering baseret på alle de informationer, og sammenholde det med den normale 15-18 procent gråskala, som bruges til lysmålinger og hvidbalancen. Du ser nogle gange fotografer med et gråkort som de bruger til at måle den perfekte eksponering og hvidbalance.

Under normale lysforhold benytter jeg den oftest denne metode. Jeg ved at jeg kan finjustere de lyse og mørke områder senere, og lader derfor kameraet foretage en gennemsnitmåling af motivet.

Vær opmærksom på at specielt lyse og mørke områder i det samlede motiv vil have indflydelse på den endelig måling. For eksempel kan sollys, der reflekteres fra et sidespejl på en bil bevirke at dit kamera undereksponere billedet, når det opdager lyset, og enten lukker ned for blænden eller lukkertiden.

Hvis du er i det manuelle program, kan du lave en måling væk fra det lyse eller mørke område for at foretage en mere afbalanceret eksponering.

Når billedet først er taget, kan du, hvis du bruger RAW, finjusteret eksponeringen og arbejde med de lyse og mørke toner. Det er perfekt når du bruger den evaluerende måling, hvis du vil opnå et veleksponeret billede med en god dynamisk fordeling af tonerne.

Terminologi for forskellige kameramærker:

  1. Canon – Evaluerende
  2. Nikon – Matrix Måling
  3. Sony – Evaluerende
  4. Andre – Honeycomb, Segment, ESP (Electro Selective Pattern)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *