Flash

Tips til forskellige måder du kan bruge flash i forbindelse med dit kamera

Nu bevæger vi os ind på et område som mange synes er lidt besværligt. Der sandsynligvis flere kombinationer og ændringer der kan gå galt her end med de andre typer af belysninger. Det afhænger:

  • Er din flashgun eller speedlight dedikeret til dit kamera?
  • Har det et bredt udvalg af indstillinger inklusiv E-TTL (Canon), i-TTL eller D-TTL (Nikon) eller fuld automatisk?
  • Har det et hoved der kan drejes og roteres?
  • Har det mulighed at tilføje en ”Slave”?
  • Har det nok effekt?

Vi vil gå i detaljer med dette senere. Her vil vi se på lysmålingen med disse ting.

Dagslys/Udfyldningsflash

Du kan stor set indstille dit kamera som du vil og så sætte din flash til auto. Den vil arbejde samme med dit kamera og tilføje tilstrækkelig lys til at udfylde de huller der måtte være.

Prøv at bruge blænde programmet A og fotografer helt normalt. Tag en måling bag dit motiv, og tag billedet. Udfyldningsflashen vil tage sig af hovedmotivet og din måling af det bagved vil tage sig af baggrunden.

Det kan godt betale sig at prøve arbejde med dine egne indstillinger bare for at få en fornemmelse af hvordan det fungere. Du kan meget vel ende med at bruge flashen til meget mere end bare aftenfotos.

Jeg bruger selv denne teknik når jeg fotograferer blomster. For at fjerne skyggerne og fremhæve farverne. Eller til kæledyr for at få noget genskær i deres ofte meget mørke øjne.

Nat/indendørs

Det er helt klart ikke min favorit situation. En direkte flash kan tit efterlade motivet helt hvidt og skabe frygtelige skygger. Her er et par tips til hvordan du kan takle dette:

Hvis dit kamera har programmet P vælger du dette og vælg auto eller E-TTL flash, kameraet vil da automatisk sætte lukker tiden ti 1/60 sekund og blænden til F4 og overlade resten til flashen.

Hvis du vil øge dybdeskarpheden ved at lukke ned for blænden, kan du prøve følgende:

Hvis du ønsker at lukke for blænden for at tilføje mere dybde og derved øge styrken i flashen for at kompensere og dermed få mere lys.

På dit spejlreflekskamera har du en knap der kan kompensere for flashsen. Dette lader dig øge eller sænke effekten i outputtet ved at overskrive det automatiske system.

Hvis du ønsker af sænke blænden for at få mere dybde i dine billeder, skal du lukke ned for din blænde og dermed lukker du mindre lys ind. For at kompensere for dette må du øge styrken i din flash. Jeg sætter gerne blænden til omkring f6, f7 og f8 og sætter flash kompensationen op med +2 eller +3 stop. Dette plejer virke fint.

Drejet (bounced) flash

Ideen med at dreje flashen mod en overflade er at bryde intensiteten i lyset og slører den. En direkte flash kan som vi snakkede om tidligere være noget hård og efterlade grimme skygger og nogle gange ender vi sågar med røde øjne.

Hvis din flash har kabel og du fotografere indendørs kan du prøve at vende flashen mod loftet og fotografere.

1/60 sek., f6.7, ISO 200

Hvis du vil opnå en effektiv belysning med en drejet flash, kan du huske på følgende tips:

  • Ved at dreje lyset væk fra emnet, fordobler du næsten afstanden lyset skal bevæge sig. Dette kan bevirke at kameraet undereksponeret en anelse. Hvis det sker, kan du enten benytte FEK +/- med 1 eller 2 stop for at øge effekten i outputtet, eller gøre det samme med kameraets eksponerings kompensation for lukke mere lys ind. Begge muligheder vil tillade mere lys og derfor neutralisere effekten af den drejede flash.
  • Vinklen du drejer din flash med er direkte relateret til afstanden fra dit motiv til kamera. Hvis for eksempel dit motiv er 1-1,5 meter væk, skal du rette din flash direkte op. Alt andet vil få din flash til at ryge over deres hoveder og ramme området bag dem.
  • Hvis de er i den anden ende af rummet, skal du vinkel din flash omkring 45 grader så det bøjer ned fra loftet og rammer dem. For at anskuelig gøre det forestil dig at du kaster en bold mod loftet i forskellige vinkler, hvor vil den lande? Der er der hvor flashen vil ramme.

De grundlæggende principper kan også bruges hvis du reflektere flashen fra en væg eller et hvidt stykke karton.

Flyt motivet væk fra væggene

Hvis du kun har mulighed for at bruge en enkelt direkte flash kan du prøve at flytte motivet væg fra eventuelle vægge eller større objekter. På denne måde kan du oplyse personen eller objektet uden besværlige skygger i baggrunden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *