Forskellige typer af lys

Forstå hvordan du kan spotte og kontrollere lyset og du vil forbedre dig

Lad os starte med at vurdere motivet

Før du begynder at fotografere, så tag et kig på hvad det er du vil fotografere, øvelsen vil fortælle dig hvordan det færdige billede skal se ud.

Er hele billedet, inklusiv hovedmotivet, ligelige oplyst? Er der striber med skygge eller mørke områder? Er det områder der er mest interessant udsat for kraftig modlys? Har du et mørk område der løber langs en oplyst horisont? Er solen foran eller bag ved dig?

Du skal lære dig selv ikke bare at fotografere løs og så ellers håbe på det bedste, gamle vaner kan være svære at komme af med.

Bevæg dig rundt!

Stil dig ikke nødvendigvis tilfreds med den første placering du finder, bevæg dig rundt omkring motivet, i landskabet eller hvad det nu er. Se det fra forskellige vinkler og perspektiver; se bagved dig, se hvordan lyset skifter efterhånden som du flytte dig. Tilføj noget forgrund der er interessant for at gøre billede spændende.

Måske vil det hjælpe kameraet med lysmålingen, hvis du zoome ind for at udelukke noget lys eller nogle mørke områder? Du kan altid zoome ind, foretage en lysmåling, derefter benytte eksponeringslåsen, og zoome ud igen og tage billede som før!

Hvis et billede virker for lyst, kan du tilføje en smule mørke områder i forgrunde af billede for at udligne det. Husk på at det er dig der har kontrollen over kameraet, så få det til at gøre det du vil have det skal gøre. Sæt dig på hug, hop op på en mur, så på alle de forskellige perspektiver, go du vil blive overrasket over hvor meget lyset og billede skifter ved at foretage nogle få manøvre.

Baggrundslys

Hvis du står overfor et kraftigt baggrundslys har du nogle få muligheder:

  • Tag billede som du normalt ville gøre med evaluerende lysmåling med en vel eksponeret baggrund og en undereksponeret eller silhuettet motiv. Det er en effekt der meget vel kan passe godt til billede, selvom du kan lysne motivet senere i et billedbehandlingsprogram. Det vil dog kunne efterlade motivet noget grynet da du vil fjerne detaljer.
  • Tag billede som ovenfor men brug en udfyldning flash for at oplyse motivet. På denne måde får du et perfekt eksponeret billede.
  • I stedet for en flash, kan du bruge en reflektor for at oplyse motivet, det er meget naturligt og effektivt.
  • Benyt en center eller spot vægtet lysmåling når du udføre lysmålingen på motivet. Det vil oplyse motivet men overbelyse baggrunden.
  • Hvis det er muligt så vend 180 grader og sørg for at solen er bag dig og motivet foran. Belysningen skifte ganske dramatisk og du kan foretage en normal lysmåling og derved få et ganske udmærket eksponeret billede.

Lys fra siden

Når du fotograferer motiver med sidebelysning ender du med dybe skygger. De kan meget vel øge stemningen i nogle motiver og være en meget velkommen effekt, men i de fleste portrætter er det ikke særlig pænt medmindre du søger efter en bestemt stemning i dine billeder.

Dine muligheder er de samme som ovenfor; enten flytter du motivet eller arbejder med bag- eller forgrundsbelysningen eller også bruger du en udfyldningsflash.

Kraftigt ovenlys

Som med sidebelysninger vil du får skygger i de fleste motiver. Brug de samme teknikker som beskrevet ovenfor for at skabe den rigtige stemning. Tag nogle få billede hvor du gør brug af de forskellige teknikker. Det skønne ved fotograferingen er at ikke to motiver og ingen lysforhold helt er de sammen.

Vi har hver i sær vores teknikker og præferencer, og kun øvelse vil få din personlige stil frem. Husk på at du ikke behøver at følge reglerne hele tiden!

Kraftig lys forfra

Selvom det helt klart er den belysning du oftest møder i hverdagsmotiver (dvs. lyskilden er bag kameraet) og nemmeste at eksponere korrekt, er der situationer hvor det kan skabe problemer.

Kraftigt lys forfra kan få folk til at knibe øjne sammen hvilket ikke er særligt charmerende. Med mindre du vil have dem til at tage solbriller på, kan du bruge teknikken med baggrundbelysningen hvor du bruger en reflektor eller en udfyldningsflash.

Hvis du ikke tager billeder af en person vil den evaluerende standard lysmålingen være bedst når solen kommer bagfra. Du vil da få en måling i hele billedet. Der er situationer hvor du kan lege med lyset. Dvs. tage billeder op mod solen f.eks. solen der strømmer gennem f.eks. en trækrone eller lignende motiver. Her kan du få fantastiske silhuetter.

I dette tilfælde vil kameraet knibe øjne sammen digital næsten på sammen måde som du vil, og tage højde for solen og efterlade forgrunden mørkere.

Allround belysning

Når du har god jævn allround belysning kan du tillade dig at lege lidt mere med dine eksponeringsindstillinger. Prøv forskellige blænde indstillinger for at skabe en dramatisk variation i dybden. Igen gælder det at den evaluerende måling er den bedste.

Solopgang og solnedgang

I en hver situation hvor du har begrænset lys, vil din normale måling give dig en langsom lukkertid og en stor blændeåbning. Det betyder at du skal bruge et stativ. Hvis der ikke er nogen synlig sol, men en pæn jævn glød, kan du benytte en normal måling af hele billedet.

Når du fotografere en sol der står op eller går ned, vil jeg foreslå at du bruger en standard evaluerende måling.

Hvis du ville benytte spot eller centervægtet måling her hvor du måler solen direkte, vil du stå med en flot vel eksponeret mørke orange sol, omgivet af næsten total mørke, da kameraet kun måler på solen.

Den evaluerende indstilling tager et gennemsnit af hele billede og du har meget større chance for et veleksponerede solopgang/solnedgang, med en anelse overbelyst sol. Med en jævn fordelt eksponering, specielt med RAW, kan du virkelig øge og forbedre billede kvaliteten bagefter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *