Fyværkeri

Det er lys, der er den grundlæggende byggesten for et hvert billede. Uden lys ingen billede, så simpelt er det. Når vi fotograferer fyrværkeri, så udnytter vi den omstændighed at billedsensoren ikke bliver belyst selv om vi har lukkeren stående åben, fordi vi fotograferer op mod en stor himmel. Det vil sige at det kun er lyset fra fyrværkeriet der belyser billedsensoren.

Når vi normalt fotograferer, så er vi interesseret i at opnå en lukkehastighed, der er så hurtig, at vi fryser bevægelsen på motivet så meget, at billedet fremstår skarpt og tydeligt. Bruger vi samme fremgangsmåde til at fotografere fyrværkeri, så vil vi ikke få særlige effektfulde billeder ud af det, fordi fyrværkeriet på billedet vil fremstå som nogle hvide og farvede pletter på en mørk baggrund. Når vi skal fotografere fyrværkeri, så skal vi bruge en relativ lang eksponeringstid. Det gør, at vi opnår effekten af at fyrværkeriet springer i luften og derved får vi meget flottere fyrværkeribilleder.

Der er to fremgangsmåder til at lave flotte fyrværkeribilleder. Den første er at tage billedet af selve fyrværkeriet. Den anden måde er at få omstændighederne med, hvilket vil sige få noget forgrund eller baggrund eller begge dele med. Det giver en meget bedre ide om størrelsesforholdet på fyrværkeriet.

Den første metode viser detaljerne af selve fyrværkeriet bedst, specielt fordi man typisk zoomer lidt ind. Det kræver dog at fotografen ved rimeligt præcist hvor fyrværkeriet vil eksplodere henne, samt at fotografen skal have en god fornemmelse af, hvor meget eller hvor lidt der kommer med på billedet.

Den anden metode er en mere stemningsbetonet metode, fordi du ved at få forgrund og/eller baggrund med, lægger mere vægt på at fortælle om omstændigheden for fyrværkeriet end at vise selve fyrværkeriet. Det stiller lidt støre krav til kreativiteten, fordi fotografen nu er nødt til at tænke billedets budskab til ende, samt at kompositionen af billedet i lang højre grad skal planlægges.

Noget som i de fleste tilfælde kan være rigtig flot til fyrværkeribilleder er, hvis du kan få noget vand med i forgrunden. Det gør at fyrværkeriet kan spejle sig i det og derved bliver helhedsindtrykket af fyrværkeriet større. Har du ikke en sø eller havet som forgrund, så se på hvilke andre muligheder du har. Er du i en by, så prøv at få noget bylyset med. Måske også nogle mennesker som tydeligt står og beundre fyrværkeriet.

Hvis der er forholdsvist vindstille og du står et sted hvor der bliver fyret meget fyrværkeri af, så vil himlen i løbet af kort tid fyldes med så meget røg, at lyset fra fyrværkeriet vil reflektere i røgen, og du vil som effekt få en himmel der er lyst helt op af fyrværkeriet. Hvis der i forvejen er lidt skyet, så vil du få denne effekt fra begyndelsen af fyrværkeriet. Regner det, så er det bare at pakke kameraet godt ind i en frostpose, på med lidt klisterbånd og så ellers ud regnvejret. Tag en paraply med, for at sikre at det forreste linseelement ikke bliver vådt, for det vil sløre billederne.

Teknik

Har du et kamerastativ, så monter kameraet på det. Har du ikke et stativ og i stedet for vil fotografere med kameraet håndholdt, så find noget at støtte dig op af eller stil kameraet på et eller andet stabilt, for at mindske rystelser med kameraet så meget som muligt.

Indstil din skarphed på objektivet manuelt til ”uendeligt”. Har du ikke en uendeligheds-indikator på dit objektiv, så sæt fokuseringen på autofokus, fokuser på noget der står langt væk, måske 20- 30 meter eller mere, indstil så fokuseringen på manuel igen, og undgå derefter at røre ved fokuseringsringen.

Indstil kameraet til manual indstilling ”M”. White balance (WB) vil jeg forslå dig at indstille til indendørs fotografering, (kunstlys) da fyrværkeri er meget varmt lys.

Jeg vil anbefale at du fotograferer i Raw format, fordi du så efterfølgende kan indstille White balance, så det klæder billedet bedst. Du skal indstille kameraet til serie indstilling. Det vil sige at kameraet tager billeder så længe du holder udløserknappen nede. Har du en trådudløser du kan sætte til kameraet, så brug meget gerne den, da det igen nedsætter risikoen for rystelser.

Indstillingen herunder har jeg kaldt “Grundindstilling” Det er sikkert ikke den rette indstilling for den optagelse du vil lave, men du kan være rimelig sikker på at få et billede som du forholdsvis let kan vurdere ud fra om det skal være lysere eller mørkere. Brug evt. histogrammet til at hjælpe dig med den beslutning. Grundindstillingen er lavet ud fra specifikationer som de fleste digitale spejlreflekskameraer kan indstilles til.

Grundindstillingen

Kamera indstilling:

  • Program ”M”
  • Blænde f: 4.0
  • Eksponeringstid: ½ sek.
  • ISO: 1600
  • WB: Kunstlys
  • Optage mode: Serie indstilling
  • Filformat: Raw samt Jpg
  • Ingen flash

Har du et lysstærkt objektiv, måske et der kan gå ned til f:2,8 så indstil objektivet til det og din iso værdi til 800 iso. Har du et objektiv der kan gå ned til f:2.0, så indstil objektivet til det og din iso værdi til 400 iso

Sådan virker det

Det er din eksponeringstid der afgør hvor lange lys-trådene i fyrværkeriet bliver. Det vil sige, at vil du have længere lys-tråde, så skal du gøre din eksponeringstid længere, skal lys-trådene være kortere, så skal din eksponeringstid være hurtigere.

Problem løsning i forhold til Grundindstillingen:

Bliver billedet for lyst på 1600 iso, så gå længere ned i iso værdi (Eks. 800 eller 400 eller 200 iso). Det giver mindre billedstøj og flottere farver.

Bliver billedet for mørkt på 1600 iso. Så gør din blændeåbning større hvis muligt (Gør blænde tallet mindre), kan du ikke det, så prøv om du kan indstille kameraet til 3200 iso.

Bliver billedet for lyst selv om du har indstillet din iso værdi til laveste iso indstilling. Typisk vil det være 200 eller 100 iso. Så vælg en mindre blændeåbning. (Større blænde tal)

Eksponeringsforslag
Til korte tråde med lidt lys i fyrværkriet Til lange tråde med lidt lys i fyrværkriet
Kamera indstilling: Program ”M”
Blænde f: 4.0
Eksponeringstid: ½ sek.
ISO: 1600
WB: Kunstlys
Optage mode: Serie indstilling
Filformat: Raw samt Jpg
Svare til: Eksponerings værdi (EV) EV1
Kamera indstilling: Program ”M”
Blænde f: 4.0
Eksponeringstid: 4 sek.
ISO: 1600
WB: Kunstlys
Optage mode: Serie indstilling
Filformat: Raw samt Jpg
Svare til: Eksponerings værdi (EV) EV-2
Til korte tråde med kraftigt lys i fyrværkriet Til lange tråde med kraftigt lys i fyrværkriet
Kamera indstilling: Program ”M”
Blænde f: 4.0
Eksponeringstid: ½ sek.
ISO: 200
WB: Kunstlys
Optage mode: Serie indstilling
Filformat: Raw samt Jpg
Svare til: Eksponerings værdi (EV) EV4
Kamera indstilling: Program ”M”
Blænde f: 4.0
Eksponeringstid: 4 sek.
ISO: 200
WB: Kunstlys
Optage mode: Serie indstilling
Filformat: Raw samt Jpg
Svare til: Eksponerings værdi (EV) EV1

 

Timing af optagelsen er meget vigtigt. Du skal begynde din eksponering et øjeblik før raketten eksploderer. Det kan være lidt svært at time, men du må hellere begynde eksponeringen for tidligt, frem for for sent. Et lille trick kan være at bemærke at de fleste raketter eksploderer i nogen lunde samme højde. Derfor skal du begynde din eksponering når raketten er i en bestemt højde, som du lige må eksperimentere dig frem til. Når du tager et billede, så hold udløser knappen nede sådan at du tager en serie billeder på 2,3 stykker. Vær dog opmærksom på at får du rystede uskarpe billeder, så nøjes med at tage et billede af gange, sådan at du kun rør kameraet i det øjeblik du trykker på udløserknappen.

Til den trænede fotograf

Du skal regne med at EV værdien i fyrværkeriets intensitet kan svinge fra EV-2 til EV6 alt efter hvilken effekt du ønsker og hvor kraftigt fyrværkeriet er. Så det er inden for de 8 blændetrin dit eksponeringsområde ligger.

admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *