Giv dig selv en fotoopgave!

Er du gået fotografisk tomgang? Fotograferer du det samme motiv igen og igen? Ser du de samme personer, de samme gader, den samme kulisse dag ud og dag ind?

Hvad siger du til en eksotisk, inspirerende, stimulerende ferie for lige at pifte dine pixels op! Ikke muligt her og nu? Nå, men du kan nå at stadig ændre på hvordan du ser de velkendte omgivelser. Og du kan stadig blive begejstret over din fototure ved at give dig selv en fotoopgave!

En fotoopgave er et projekt du selv styre. Det kan tage en time eller flere måneder – det er din opgave, så det er op til dig! Det er måde du kan komme udenfor med dit kamera og forberede dine evner ved at udfordre dig selv. Det vigtigste er dog, at det er en måde hvorpå du kan bevare din passion for håndværket og holde det i live!

Adskillige opgaver kan dukke op. Den første er at udvælge et emne til fototuren. Det er en god ide hvis du keder dig eller har brug for hjælp med at holde fokus i selv korte perioder. Det kan være du kun fotografere overflader eller mønstre en dag, folk og deres hunde en anden dag eller situationer, der får dig til at grine. Listen er uendelig. Din fototure vil hurtigt blive til en skattejagt, hvor du er alene eller sammen med en fotoven.

Så er der også 365 dages projektet – en stor forpligtigelse som hurtigt kan blive et stort pres. En god måde at blødgøre det på er ved at lave det om til et 52 ugers projekt. Det synes altid som en god ide når man sidder og planlægger det, men begge muligheder er helt års forpligtigelser. Hver sikker på du vil kaste dig ud i det og du ikke kommer til at skuffe dig selv. Husk på at disse opgaver skal være sjove!

Hvis du har været igennem tema fototuren og måske et års projekt, kan du overveje en udfordring på et andet niveau – en foto-journalistisk opgave. Dette kan være et enkelt dags projekt eller en historie fortalt over tid. Et eksempel på en opgave kunne være en gruppe gademusikanter du har set mange gange på den samme plads. Indled en samtale. Se folk gå forbi. Lav en fotohistorie ved at inkludere portrætter fra omgivelserne såvel som detaljerede fotos. Du kan gøre mere ud af et projekt ved at følge en vigtig eller rørende historie i nogle dage. Igen er mulighederne uendelige. Måske er det historien om en forsvundet hund du mødte på et internat, der endelig finder et hjem. Eller et landemærke, der skal rives ned for at nye bygninger kan opføres, og den indflydelse det har på nærmiljøet. Eller fortæl en simpel historie med en serie af fotos fra det lokale udendørsmarked. Ankom tidligt, dokumenter de handlende, der sætter deres stader op, deres kommunikation med kunderne og når de pakker sammen. Du kan fange en interessant variation af lys gennem dagen, vidvinkel fotos af lastbiler, der kommer og går, og aktivitet i de små stader. Der er meget der kan fotograferes – detaljer omkring proceduren, penge der skifter hænder, børn der smiler osv. Kan du forestille dig det allerede, har jeg ret?

Målet med fotoopgavens øvelser er at gøre dig bedre til at smelte sammen med omgivelserne, og se omgivelserne med nye øjne, og endelig også gøre dig til en bedre historiefortæller med dit kamera. Og så endelig også have det sjovt!

admin