Hvidbalance bracketing

Lær at kontrollere hvidbalancen via bracketing

Hvidbalance bracketing er en funktion i dit kamera, der kompensere for forskellige farver i lyset, der udsendes fra forskellige liskilder. Når et kamera er blevet kalibreret til at vise farven hvid korrekt siger man at kameraet er hvidbalanceret. Når det først er kalibreret med hensyn til hvid, vil andre farver vises korrekt.

Når du kalibrerer dit kameras farver skal du huske på de forskellige farvetemperaturer, som lyset udsendes i (dvs. fluorescerende lys er grønligt, sollys mere blåt og tungstenslys gulligt).

Kalibreringen tillader kameraet at definere hvad farven er under disse forskellige lysforhold. Hvis du ikke får kalibreret dit kamera kan det resultere i grimme unaturlige farver.

Når du arbejder med spejlreflekskamera vil du normalt få et gult eller rødt farvestik når du benytter ”Auto hvidbalancen” i JPEG-optagelser indendørs, det gælder specielt for Canon kamera.

Det er ikke noget stort og kan altid rettes bagefter i et billedbehandlingsprogram under farvekorrektion.

Der er tre måder at opnår den korrekte indstilling af hvidbalancen:

Brug et gråkort du måler motivet med når du skal fotografere

Når du skal bruge den brugerdefinerede hvidbalance skal du benytte et gråt eller hvidt kort, der tillader dit kamera at låse sig fast på en bestemt farvetemperatur baseret på hvad den ser på dit referencekort. Du sætter dit kamera til den brugerdefineret hvidbalance, og med din søger udfylder du billedet med dit grå eller hvide kort og tager et billede. Kameraet vil da arbejde med de oplysninger, der er i dit billede og indikere om den brugerdefinerede hvidbalancer er god eller ej. Du skal selvfølgelig være sikker på at du holder gråkortet på en sådan måde at det tilgængelige lys falder ind på kortet for at få en fornuftig hvidbalance måling.

Når den brugerdefineret hvidbalancen er indstillet, begynder du at fotografere løs og alle dine billeder vil nu reflektere denne farvebalance indtil du justere hvidbalancen igen. Gråkort metoden er rimelig billig da et gråkort typisk koster et sted mellem100 og 200 kr. Det er helt klart en nem måde at gøre det på hvis du tager billeder i JPEG-format fordi det mindsker arbejdet bagefter, og giver dig en nogenlunde neutral farvebalance (selvfølgelig afhængig af alder og beskaffenhed af gråkortet).

Tag billeder i RAW format

Når du tager billeder i RAW format er du i stand til bagefter at justere hvidbalancen. Når du har åbnet din fil kan du justere hvidbalancen eller farvetemperaturen til de indstillinger du mener, ser bedst ud.

Det er efter min mening den bedste måde at finjustere et billede når jeg ikke har meget tid under optagelsen. Det er også derfor man altid bør benytte RAW-format når man f.eks. tager billeder til et bryllup.

Hvidbalance bracketing

Hvis du er nogenlunde sikker på at den hvidbalance indstilling du benytter er tæt på det rigtige, eller du benytter Auto hvidbalancen, kan du næsten med sikkerhed få den rigtige indstilling ved at benytte bracketing.

Som med eksponerings bracketing kan du tage 3 billeder med forskellige hvidbalanceindstillinger. Et vil blive som du har indstillet dit kamera, et vil være højere ”varmere” og et vil være lavere ”koldere”.

Du kan variere stigninger i forhold til det dit kamera tillader (dvs. 1/3 eller ½ stop).

Jeg vil anbefale, hvis dit kamera har denne mulighed, at lege lidt med det og øve dig på forskellige situationer, som f.eks.:

  • Indendørs med flash
  • Indendørs uden flash
  • Udendørs i specielt farverige områder så som grønne enge
  • Motiver der har forskellig farver og lysforhold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *