Hvordan får du en bedre Bokeh effekt – 3 simple Tips

Bokeh_1_small

Når fotografer benytter en lille dybdeskarphed er formålet som oftest at få motivet til at skille sig ud fra baggrunden. Desværre betyder dette ofte at fotografen glemmer den æstetiske kvalitet i området, der ikke er i fokus og rette kun opmærksomheden mod motivet. Stor fejl. I denne artikel skal vi prøve at se hvordan du kan opnå en flot bokeh effekt.

Du kan opfatte bokeh som kvaliteten i den del af fotografiet, som ikke er fokus. Udtalen af ”bokeh” diskuteres, men i fotoverdenen er der en generel opfattelse af at man udtaler det ”bouquet”. Mange fotografer er ikke klar over, at de selv kan kontrollere kvaliteten af bokeh. Der er nogle grundlæggende teknikker, der kan forbedre din bokeh: juster dybdeskarpheden, vælg det rigtige objektiv og brug bokeh, så der kommer forbindelse mellem forgrunden og baggrund.

1. Juster dybdeskarpheden

Da bokeh er den slørede del af billede, er det direkte relaterede til dybdeskarpheden, som kontrollere hvor meget af billede, der er ude af fokus. Et lille blændetal producere en kort dybdeskarphed, og dermed er en stor del af billede sløret. Endvidere gælder der også at en kort brændvidde giver en større dybdeskraphed. Den sidste overvejelse, der går på at kontrollere dybdeskarpheden er objektivets afstand mellem objektivet og fokuspunktet. En større afstand mellem objektivet og fokuspunktet giver en større dybdeskarphed.

Mange nybegyndere går altid efter den mindste blændeåbning. Dette er dog en fejl. Ofte er den slørede del i et foto mere æstetisk pæn, hvis der efterlades nok detaljer i baggrunden, så man kan se nogle detaljer eller objekter. Den første regel når du skal have en bedre bokeh er at bestemmer den rigtige dybdeskarphed, og ikke så meget altid bare at vælge den mest slørede baggrund.

2. Vælg det rigtige objektiv

Blænden er en gruppe af lameller, som danner en cirkel eller en oktagon hvor der strømmer lys igennem, som rammer sensoren. Blændere der gør brug af flere lameller eller har lameller som har en kurvet form vil producere mere cirkelformet lysfigurer i din bokeh, mens blændere med en mere kantede åbning vil producere vil producere en lignende lysfigur med samme form. Generelt gælder der at mere kostbare objektiver har flere lameller og/eller kurvede blænde lameller, vil give en mere cirkelformede bokeh.

Bokeh_2_small

3. Forbind forgrunden med baggrunden

Der gælder ofte det at de mest interessante fotografer er dem, der gør det som den beskueren ikke havde forudset. Det at forbinde de skarpe objekt i forgrunden i billedet, med noget i den slørede del af billede, kan skabe nogle i sandhed rigtig kreative billeder. Du har højst sandsynligt set denne effekt i bryllupsbilleder, hvor bruden er tæt på kameraet og i skarp fokus, med brudgommen sløret i baggrunden. Denne teknik er endnu strækkere når forgrunden ikke kun relateres til baggrunden, men når den interageret med den.

Bokeh er en af de mest benyttede fototeknikker, men en af dem, der er mindst fokus på. Hvis du husker på disse metoder når du skal opnå en bedre bokeh vil din fotografering blive forbedret ganske dramatisk.

admin