Introduktion til avancerede foto tips

Formålet med disse tips er at øge dine evner indenfor alle områder af den digitale fotografering

Hvis du læser disse sider om avancerede fototips, er du sikkert der hvor jeg var for nogle år siden. Sulten efter flere informationer omkring fotografering, og med en stor lyst til og blive bedre og komme et skridt videre.

Jeg skal være ærlig og sige at den lyst har jeg aldrig mistet. Det er som en sand passion, der er kommet for at blive. Der har været mange andre interesser og hobbyer, der er kommet og gået igen, men fotograferingen er blevet.

Disse noter om avancerede fototips vil ikke belemre dig med tekniske jargoner, det er der rigeligt af på internettet og i diverse bøger. Hvis jeg skal være ærlig så synes jeg at meget af det er overflødigt, med mindre du skal være digitalingeniør, forhandler eller vil kloge dig i diverse forums.

Bemærk: har du nogen sinde tænkt over hvorfor mange eksperter har det sidste nye indenfor spejlreflekskamera og tilbehør, og så alligevel bruger den automatiske indstilling i 95% af tilfældene?

Avancerede fototips

I de avancerede fototips vil du ikke finde tips og tricks til at snyde eller forbedre dine billeder i Photoshop. Det kan du altid finde tid til senere. Hvorfor også prøve at løbe før du kan gå nogenlunde sikkert?

I de avancerede fototips vil du ikke blive belært om hvad du skal købe af udstyr. Det er et spørgsmål om personlig præferencer og din individuelle situation, og for det meste er det irrelevant.

Det der vil ske er at du vil blive introduceret for det mest grundlæggende, idet jeg antager at du er begynder eller lige startet på digital fotografering, og vil lære hvordan du bliver bedre! Du vil lære hvordan du tager kontrollen, tager bedre billeder og det vil give dig en ide om hvor du vil bevæge dig hen i kommende år.

Du vil kun få forklaret de nødvendige udtryk og jargoner du har brug for for at komme i gang. Hvis du får for meget information i starten af din rejse vi du ende med at være forvirret. Lær hvordan du tager flotte billeder hver gang, nemt og omkostningsfrit, og derefter kan du gå videre.

Hvis du lige er startet eller det måske først har fanget din interesse for nyligt, er du ualmindelig heldig. Selvom film i dets dage var den eneste vej frem, tør jeg ikke tænke på hvor mange penge og tid der er spildt på forskellige områder, som ikke længere er nødvendigt når vi har vores digitalkameraer:

  • Mørkerum – Griseriet, tiden og spild af papir og penge, alle kemikalierne (ikke særligt miljøvenligt), selvom det har været sjovt!
  • Eller når man fik fremkaldt farvefilm – Her kunne man vente i op til et par uger på at billederne kom, prisen, manglende adgang til Photoshop og kraftfulde computere, der kunne efterredigere. Man kunne risikere at filmen blev ødelagt, man skulle opbevare masser af negativer og hundredvis af billeder.
  • Det maksimale antal billeder 36 – Man kunne hurtigt blive stresset over at man skulle være så forsigtig når man fotograferede da hvert billede var så værdifuldt. Det gjorde også at man tænkte mere over hvad det var man fotograferede, men det er nu alligevel en luksus at man tage hen ved 1000 billeder på kortet!
  • Børn – Med de efterhånden billige digitalkameraer og det at det næsten er gratis at fotografere med dem, er det også fantastisk at man i dag kan lære børn denne vidunderlige hobby i meget tidlig alder. Der går ikke længe før de helt små lærer hvordan man bladre igennem billederne på kameraet når de skal kigges igennem!

Formålet med disse noter er på en blid måde at gøre dig mere fortrolig med fotograferingen og forhåbentligt gøre dig lidt mere sikker på teknikken, og de avancerede muligheder uden at gøre det alt for nørdet hvis du forstår hvad jeg mener.

Hvor det har været muligt har jeg inkluderede så mange eksempler som muligt for at illustrere pointen. Ind imellem er kvaliteten på billeder ikke den bedste men filstørrelsen skal helst ikke blive for stor, men det vil forhåbentlig hjælpe dig under alle omstændigheder.

Mit første råd så tidligt i processen er: uanset hvilket kamera du har på nuværende tidspunkt, så behold det.

Jeg er nu på et sted hvor jeg oftere end tidligere kan gå rundt med mit kamera og med det samme vide følgende:

Hvilken blændeindstilling der skal bruges på mit kamera til det billede jeg vil tage – at kende dit kamera ind og ud er noget du skal prioritere højt.

  • Hvilket objektiv skal bruges og hvordan eller hvilken brændvidde (dvs. 24mm, 135mm, 300mm) der skal bruges uanset om det er et lille kompakt kamera eller et avanceret kamera.
  • Jeg hvad der skal til for at får et godt med mit kamera.
  • Jeg ved også hvad der skal til for at gøre et billede bedre med lidt hjælp fra PhotoShop eller Gimp – selvom billedet måske synes lidt dårligt da jeg tog det.
  • Jeg ved hvornår det er nok – man kan hurtigt få brændt en masse harddisk plads af ved at tage for mange billeder. Den fælde kan man hurtig falde i, men det kan også være meget nyttigt. Lær hvad ud skal gemme og hvad du skal slette.

Når du er igennem disse tips, har du det forhåbentligt på samme måde. Du vil have flere billeder du vil gemme og føle dig fortrolig.

Tingene kan blive så naturlige for dig, at du føler du kan blinke med øjet og så er billede i huset. Færdigt, redigeret og klart til at puttes i ramme. Lær at se billede før du har taget det!

Tænk over dette:

Dine øjne ser hvad der svare til et 50 mm standard objektiv på et full frame kamera. Hvordan vil det ikke føles hvis du øjeblikkeligt kunne forestille dig, og vide hvordan et billede nyde godt af enten en vidvinkel eller et teleobjektiv, eller et polariserings eller graduerede gråfilter?

Alt dette komme af viden og øvelse, når det klikker i din hjerne, vil din fotografering springe op på et helt nyt og spændende niveau. Du vil aldrig se dig tilbage igen!