ISO

ISO er en forkortelse for International Organization of Standardization, der er en statslig institution, der har base i Europa og levere standarder til en lang række forskellige emner.

For fotografer er nøgleordet filmhastighed. Tidligere var det kendt som ASA eller American Standards Association (der dog ikke bruges længere nu benyttes American National Standards Institute eller ANSI), og du kunne købe film i ASA 50, 100, 200, 400, 800 og 1600. Der fandtes også specialfilm, som kunne gå endnu højere op og benytte infrarød. De nævnte var dog standard hastigheder.

De fleste kameraer har i dag mulighed for at ændre løbende på ISO indstillingen, hvilket er specielt anvendeligt når du fotografere digitalt, som vi også har rundede i tidligere kapitel. Du kan simpelthen skifte ISO imellem hvert billede uden at skulle skifte hele filmen.

Hvad er så indstillingerne og hvordan påvirker de dine billeder?

Standard ISO som de flest bruger til almindelig fotografering, der giver korrekte farver og et rent støj frit billede er ISO 100.

Hvis dit kamera kan gå længere ned f.eks. ISO 50, vil du kunne opleve at dine billeder kan blive en smule mere mættede i farverne. Du vil ikke kunne se den store forskel i kvaliteten på billederne.

ISO 100 standard

Som jeg nævnte tidligere er dette standarden til de fleste situationer og motiver. Uanset om du fotografere bryllupper, portrætter, studie eller kommercielt, vil ISO 100 være fint og give dig pæne, rene farverige billeder over hele linjen.

Høj ISO – 400 og over

Hvis man er lidt af en perfektionist, som jeg tror de fleste fotografer er, foretrækker man at lave de reneste og mest støjfri billeder. Jeg foretrækker også kraftfulde farverige billeder.

Desværre kan man ind imellem blive nød til at bruge en højere ISO for at få billederne i kassen:

  • Bryllupper – ved mange indendørs fotograferinger i kirker eller ved ceremonier foretrækker jeg at udelade flashen. Flashen kan skabe unødige forstyrrelser. Selv med blænden helt åben kan du have problemer med at få en lukkertid, der er hurtigt nok til at kunne fryse motivet, og det er specielt når du fotografere uden stativ ved ISO 100 eller 200. Ikke engang et stativ vil altid hjælpe dig, hvis du har en langsom lukkertid, og motiverne bevæger sig bare den mindste smule. Jeg har benyttet ISO’er så højt som 800 og 1600 til de mørkeste omgivelser, og faktisk fået nogle ganske fornuftige resultater, efter de har været forbi et billedbehandlingsprogram bagefter for at fjerne den smule tøj der måtte have været.
  • Med de nye modernet kamera er teknikken blevet så god, at selv med en meget høj ISO er kvaliteten på billederne fine.
  • Indendørssport – til stævner som ridesport og lignende, hvor motivet kan være for langt væk til at en flash kan bruges og lyset generelt er for dårligt til et håndholdt kamera ved lav ISO, er du nød til at have en så hurtig lukkertid som muligt. Når du har den største blænde er din eneste mulighed at sætte ISO op til 800, 1600 eller sågar 3200. Sæt ISO op til et punkt hvor du har en lukkertid på 1/250 sekund eller hurtigere og prøv at følg motivet så godt som muligt.

Kvalitet

Det største problem i forbindelse med høj ISO er kvalitetsforringelsen. Hvis du nogensinde har brugt en ISO film på 800, indeholdte emulsionen i filmen store og mere følsomme korn, som var meget synlige på dine billeder og derfor reducerede kvaliteten på dem.

Med de digitale kameraer, vil en høj ISO producere digital støj som er meget lig disse korn. Det skyldes at pixel bliver mere sensitive. Der findes i dag et væld af programmer, som kan hjælpe dig med at reducere denne støj bagefter.

Støj og korn kan dog også være din allierede hvis du er interesserede i at være lidt kreativ. Mange gråtonebilleder kan blive meget stemningsfulde, hvis de tilføjes noget korn og støj. I de fleste billedbehandlingsprogrammer er der faktisk en effekt der hedder støj. Det kan være en god ide at lære at kontrollere støjen, og enten fjerne eller øge den afhængig af hvilken effekt du er interesseret i.

Det vigtigste du skal huske på i forbindelse med dit kamera er de 3 ting, der kontrollere mængden af lys i dit billede:

  • Lukkertid
  • Blænden
  • ISO

Når du først har lært dem fuldt ud, hvad de gør og de effekter der ligger i dem og hvornår du skal bruge dem effektivt, så kan du begynde at koncertere dig om komposition og emner!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *