Lukkertid

Når du ændre lukkertiden kan det have stor indflydelse på dine fotos

Lukkertiden er ganske enkelt det tidsinterval lyset rammer filmen eller sensoren da billedet bliver taget. Hver variation i tiden (meget lig det sammen som variationerne i blænden) kaldes stop.

Man kan virkelig være kreativ når man variere hastigheden som vi skal se lige om lidt. Vi starter dog med en vigtig faktor, som du altid skal huske på. Som nævnt i kapitlet om blænden, når du ændre på lukkertiden, op eller ned, er du nød til at kompensere på en anden måde, og det er normalt via blænden, men du kan også gøre det via ISO indstillingen eller bruge et filter.

Diverse-423

Hvis du lukker mindre lys ind via en hurtigere lukkertid er du nød til at kompensere, og tillade mere lys via en større blænde (og dermed en mindre dybdeskarphed) eller en højere og mere sensitiv ISO indstilling og det samme gælder modsat.

Den stil du ønsker at fotografer med og det du ønsker at fotografere spiller en stor rolle for hvilken lukkertid du skal bruge.

Hvis du er til sport eller natur, vil du nødvendigvis have brug for en hurtigere lukkertid det meste af tiden, men hvad gør man i de tilfælde hvor det ikke er muligt?

Har du f.eks. lagt mærke til publikum under en fodboldkamp der spilles om aftenen? Har du set hundredevis af flashes, der skydes af fra folk i blandt publikum, som er alt for langt væk til at flashen overhovedet virker, og derfor gør en hurtig lukkertid overflødig?

I de fleste tilfælde vil billederne bliver undereksponeret eller lide under kraftige kamera rystelser pga. af for lang eksponeringstid eller for langsom lukkertidshastighed, der giver slørede billeder.

Det sker for det meste fordi folk bruger automatikken, som genkender den sparsomme belysning og prøver at kompensere for det med en langsom lukker hastighed og fuld styrke på flashen, men uden succes.

Eller hvad hvis du prøver at fotografere vildedyr (igen udenfor flashen rækkevidde) tidligt om morgenen hvor solen endnu ikke er stået helt op, og kameraet ikke tillade en hurtig nok lukkertid?

Den eneste måde at klare dette problem i de fleste tilfælde er at sætte ISO’en op på dit kamera (hvis vi går ud fra du har et digitalt kamera). Grunden til jeg nævner dette er fordi hvis du bruger film er du nød til at skifte hele filmen til f.eks. ISO 400 eller 800.

Det smarte ved digitale spejlreflekskamera er at du kan justere ISO følsomheden for hvert enkelt billede uden alt det bøvl ovenfor.

Når lyset er dårligt og din blænde er helt åben, skal du når du vil have en hurtigere lukkertid til aktion billeder, simpelthen øge ISO for at kompensere. Igen et stop i ISO (f.eks. fra 100 til 200), vil give dig et ekstra stop i hastigheden (f.eks. fra 1/60 sekund til 1/120 sekund). Det vil dog give mere støj i billedet i de fleste tilfælde, det kan dog reduceres til et acceptabelt niveau i mange billedbehandlingsprogrammer.

Langsom lukker hastighed

En langsom lukkerhastighed benyttes ofte til landskaber, arkitektur, nat, stilbillede eller specialeffekter i fotografering.

De fleste af disse motiver kræver en god dybdeskarphed, og den eneste mulighed for at opnå det er en lille blænde på F16 eller mindre. Som nævnt tidligere er ulempen ved dette en langsommere lukkerhastighed.

Du ser altid at de bedste landskabsfotografer bruger et stativ, da den bedste belysning til landskabsfotografering er tidligt om morgenen eller tidligt på aftenen hvor solen er knap så intensiv. En lille blænde er nødvendig for at få den bedste dybdeskarphed, der samtidig betyder lang lukkertid og derfor et stativ.

Diverse-671

Det samme gælder arkitekturfotografering, specielt indenfor hvor du vil gøre brug af det det sparsomme naturlige lys for at øge stemning i motivet.

Har du nogensinde tænkt over hvordan man fotografere lyn?

Brug en lille blænde. Det skal du af to årsager. For det første har du oftest brug for en god dybdeskarphed. Det sikre dig at bygninger og lyn står skarpt. For det andet vil en lille blænde give en længere lukkertid og dermed en længere eksponeringstid. Det hjælper dig med at fange lynet og de genskær det måtte give i omgivelserne – oplysning af bygninger etc.

Et billede kunne f.eks. tages med 15 sekunder ved blænde F10 og ISO 100. Det er normalt en svær opgave og du kan godt risikere at du skal tage mange billeder før du får et godt billede. Du har igen brug for et stativ, indstil så dit kamera så du får en lang eksponering (afhængig af hvor ofte lynet ses) og brug et kabel eller en fjernbetjening hvis du har en.

Hvis der er mange lyn på himlen kan du rette kameraet mod lynene, og benytte en lukkertid på mellem 5 og 15 sekunder indtil du får det billede du vil have. Til mere sporadiske lyn, kan du have brug for eksponeringer mellem 15 sekunder og helt op til et par minutter, da du kan have svært ved at bedømme hvornår de vil optræde og man vil jo ikke miste et lyn!

Du skal ikke blive skuffet hvis det ikke lykkes med det samme. Du skal bare blive ved.

Når du først får noget øvelse vil du få en fornemmelse af hvilken lukkertid, der kræves af de forskellige situationer du står i. De optagelser hvor du har god tid til at forberede dig, vil en god forståelse af hvordan du bruger en langsom eller hurtig lukkertid være til din fordel og du vil hurtig få et væld af ideer til dine billeder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *