Lysmåling og eksponering

Overeksponeret, undereksponeret… hvordan gør man det rigtigt

Hvis du allerede har et godt øje med hensyn til at tage et billede, vil den næste udfordring være at foretage en rigtig lysmåling.

De fleste har det samme problem når det drejer sig om lysmåling. De er alt for ofte løbet ind i problemet med besværlige lysforhold. Her tænker kameraet selv og ender med et dårligt eksponeret billede.

Med øvelse kan du overvinde dette og lære selv at vurdere en optagelse og bedømme hvordan kameraet skal tage billedet. I den forbindelse er målet at du selv foretager de nødvendige justeringer.

Der er også små tips og tricks som du kan lære når du skal foretage lysmålingen hver gang. Hvis du ikke er i stand til at gøre det når du skal eksponere, prøv da at finde ud af hvordan du bedst fanger situationen, når du ved at den senere kan justere i et billedbehandlingsprogram.

Hvis du for eksempel er nød til at lade en del af billede være en anelse undereksponeret, dvs. en skygge eller et mørkt område, kan du tage billedet (gerne i RAW format) og derefter fremhæve detaljerne ved at lysne områderne i et redigeringsprogram senere. Husk dog på, at det er svært at genskabe detaljer i et overeksponeret billede.

Tip: hvis du fotograferer i omgivelser med svag belysning hvor en flash ikke er tilladt, indendørs sport for eksempel, kan du prøve dette. Tag billeder i RAW og øg ISO men samtidig undereksponer ved at justere ”blænde kompensationen” ned med f.eks. 2 trin (-2). Dette vil give dig 2 to ekstra stop af kritiske lukkertid. Bagefter skal du bare justere eksponering tilbage med 2 stop i dit RAW redigeringsprogram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *