Spot måling

Måling til en lille procentdel af søgeren

Tidligere var det er ikke alle kamera der havde en spot måling, det var hovedsageligt forbeholdt de mere professionelle kameraer da fabrikanterne vidste at det kun blev brugt i sjældne tilfælde. De fleste af de nyere spejlreflekskameraer har dog denne mulighed i dag.

Spot målingen gør er at den måler i en specifik del af motivet. Målingen er koncentreret om centrum og dækker et område på 3,8% i søgeren (gennemsnitligt).

Spot

Forestil dig du skal fotografere en lade en solskinsdag og dørene ind til laden stå åbne. Selvom det udenfor ser velbelyst ud, vil det inde i laden være mørkt, og dørene optager en stor del af motivet.

Hvis du bruger den evaluerende måling, vil den indvendige del af laden blive meget mørk og det udenfor vil være perfekt. Når du bruger spotmålingen, er dit mål at centrum i søgefeltet i døråbningen, hvor du tager målingen (benyt evt. eksponeringslåsen), komponer billede igen og tag billedet, du skulle gerne enden med at det inde i laden er vel eksponeret, og det udenfor sandsynligvis er overeksponeret.

Tip: Hvis dit kamera ikke har spotmåling kan du bruge zoom og eksponeringslåsen. Prøv dette:

Zoom ind til den del af motivet du ønsker at måle på, tryk udløseren forsigtigt ned for at få en måling, tryk på eksponeringslåsen, zoom tilbage, komponer billede igen, fokuser og skyd. Det gør nogenlunde det samme! Jeg bruger selv den teknik en del, det kan spare dig en masse besvær med indstilling af lysmålingen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *